Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék

esküvő Az esküvő körül még ma is sok babona tartja magát, melyeket modern világunkban is szívesen követünk. E hagyományok közé tartozik a “valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék” szokás is, mely azt jelenti, hogy a menyasszonynak az esküvője napján viselni kell valami régi ruhadarabot vagy kiegészítőt, valami újat, valami kék színűt és valami olyat, melyet csak kölcsönbe kapott. Mégis milyen szimbolikával rendelkeznek ezek a dolgok? Hogyan kerülhettek az esküvői szokások közé?
Ennek próbálunk most utána járni.

 

 

Valami régi

A menyasszony öltözékének kell tartalmaznia valami régi dolgot. Mégis mit szimbolizál a régi ruházati kellék vagy esküvői kiegészítő? A régiség az idők dicsőséges, patinás mivoltát jelképezi. A régi tárggyal a menyasszony a régi családjával (elsősorban az anyával, nagymamával stb.) való kapcsolatára utal. A régi tárgy a folytonosságot szimbolizálja, azt a generációkon átívelő folytonosságot, melyben a hagyomány öröklődik. Általában régi tárgynak a menyasszony valami ékszert választ, mert ezek időtállóak és szentimentális a mondanivalójuk. Régi tárgy lehet például az anya vagy a nagymama menyasszonyi öltözékének egy darabja is. (kesztyű, fátyol, tiara stb.)

 

Valami új

A valami új viselése a sikert és a szerencsét jelenti az új házasságban. A menyasszony ezzel azt üzeni, hogy az új családjában minden szerencsésen és boldogan fog alakulni. Ha párkapcsolati szinten nézzük ezt a tárgyat, akkor a valami új itt a hitet szimbolizálja: a menyasszony és a vőlegény egy újfajta kapcsolat alapjait teszik le és bíznak ennek örökké tartó voltában.

 

Valami kölcsönkapott

A kölcsönkapott dolog a támogatást jelképezi: annak szimbóluma, hogy a barátok és a családok a menyasszony mellett lesznek ezen a különleges napon és az esküvő után is bármiben segítséget nyújtanak a számára, ha annak szükségét érzi. Tudnunk kell, hogy bármit kölcsönkérhetünk, de ha vége van a menyegzőnek, akkor mindenképp vissza kell azt szolgáltatni, mert máskülönben balszerencse ér minket.

 

Valami kék

A kék az igaz hit, a tisztaság és a hűség szimbóluma. Legtöbbször a menyasszonyi ruhában kék színű a harisnyakötő, amit a menyasszony az esküvő napján visel. Régebben azonban nem ez a ruhadarab, hanem az esküvői ruha szegélye volt kék, kihangsúlyozva a szerelmet, a szerénységet, a hűséget. De természetesen egy kék színű virág a menyasszony kontjában vagy a csokorban is ugyanolyan jó szolgálatot tesz.