A leggyakoribb esküvői babonák

esküvői babonák A modern kor is számos szokást, tradíciót őriz a régi babonásabb időkből. Ma már persze nem vesszük ezeket a babonákat olyan szigorúan és komolyan, mégis örömmel hódolunk ezeknek a szokásoknak. De melyek is a legnépszerűbb esküvői hagyományok, babonák?

 

Valami új, valami régi...

A menyasszony öltözékén a következő ruhadaraboknak mindenképp szerepelniük kell: kell lennie valami újnak, valami réginek, valami kölcsönkapottnak és valami kéknek. Az új a szerencsés új életet, a régi a menyasszony kapcsolatát a régi családjával, a kölcsönkért a barátságot és a kék a hűséget jelképezi.

 

A menyasszonyi ruhát csak az esküvő napján láthatja a vőlegény

Úgy tartják, hogy szerencsétlenséget hoz, ha a vőlegény az esküvő napján meglátja a menyasszonyt és annak ruháját. Egy másik babona is idekapcsolódik: ha a menyasszony nem kölcsönzi, hanem varratja a ruháját, akkor semmiképpen se vegyen részt a megalkotásban, mert akkor a házassága szomorúsággal és bánattal teli lesz, annyi könnyet fog hullatni, ahány öltéssel készült el a ruha. 

 

Legyen egy érme vagy egy pénz a menyasszony cipőjében

Gazdagságot hoz a házba, ha a menyasszony egy kis pénzérmét rejt a cipőjébe.

 

Eső az esküvő napján

A hagyomány szerint rosszat jelent, ha esküvőre menetkor esik az eső. Ez azt jelenti, hogy a menyasszony sokat fog sírni a házasságában. De ha a vacsora ideje alatt vagy utána esik, akkor az a gazdagság jele. 

 

Jegygyűrű

A gyűrű felhúzásánál ha a menyasszony kissé behajlítja az ujját és megakad benne a gyűrű, akkor az azt jelenti, hogy a házasságban ő fog irányítani. Az elejtett/leesett gyűrű viszont balszerencsét jelent.

 

Rozmaring

A pár egymás iránti hűségét jelképezi a menyasszony koszorújába és a vőlegény kabátjának hajtókájába tűzött rozmaring.

 

Pohártörés/Cseréptörés

Ezzel űzik el a gonosz szellemeket.

 

Rizs és rózsaszirom szórása

A koszorúslányok az oltárhoz vezető utat rózsaszirommal hintik teli, a ceremónia után pedig az ifjú párra rizst szórnak. Mindkét szokás a termékenységet szimbolizálja.

 

Fiúgyermek a menyasszony ölében

A vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültessen, ezzel biztosítva, hogy fiút is hozzon a világra, így továbbvíve a család nevét.

 

Az esküvői torta felvágása

A házasságban az fogja viselni a nadrágot, akinek a tora felvágásánál felül van a keze. Felvágás után a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kell etetnie egymást, hogy közös életük édes legyen.

 

A menyasszonyi csokor

A csokor a boldogságot szimbolizálja. A férfiaknak is kell lenniük, erre szolgál a virágkitűző. A házasságkötés után pedig nincs szükség a csokorra, mert megérkezett a voldogság, ezért kell azt eldobni. Aki pedig elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy.

 

A harisnyakötő eldobása

Ezt az ifjú férjek végzik: hátradobják a harisnyakötőt a még nőtlen férfiaknak. Aki elkapta, az nősül meg legközelebb.

 

Só és kenyér

Az új közös lakásban mindig legyen só és kenyér, így a párnak sosem kell majd nélkülöznie.